CSM își alege o nouă conducere în ianuarie. Alina Ghica: „Procurorul general și șeful DNA ar trebui să fie propuși de CSM”

CSM își alege o nouă conducere în ianuarie. Alina Ghica: Procurorul general și șeful DNA ar trebui să fie propuși de CSM
Publicat: 27/12/2012, 20:26
Actualizat: 03/05/2015, 13:42

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii vor alege pe 4 ianuarie o nouă conducere. Pe șase ianuarie expiră mandatul actualului președinte al CSM, Alina Ghica și al vicepreședintelui, Oana Hăineală. CSM alege la fiecare început de an un președinte și un vicepreședinte. Președintele CSM, Alina Ghica, a declarat că în 2012 cea mai importantă realizare a forului pe care l-a condus a fost transformarea Inspecției Judiciare într-o instituție autonomă. Judecătoarea Alina Ghica este de părere că Procurorul general și șeful DNA ar trebui să fie propunși de CSM dar pentru asta este nevoie de modificarea a legislației.

Mandatul actualei conduceri expiră pe 6 ianuarie

Plenul CSM a fost convocat pentru data de 4 ianuarie 2013 când membrii consiliului vor alege o nouă conducere. Președintele și vicepreședintele CSM au un mandat de un singur an. În 2012, CSM a fost condus de către Alina Ghica – președinte și Oana Hăineală – vicepreședinte. „Având în vedere că mandatul actualei conduceri expiră pe 6 ianuarie pe data de 4 ianuarie plenul se va întruni să aleagă un nou președinte și un nou vicepreședinte. Până în prezent nici unul dintre membrii CSM nu și-a depus candidatura”, a declarat Alina Ghica.

În 2012 candidaturile pentru cele două funcții au fost anunțate în debutul ședinței. Președintele și vicepreședintele sunt aleși dintre cei 14 magistrați, membri ai Consiliului care la rândul lor reprezintă instanțele și parchetele. Atunci când președintele CSM este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

Președintele CSM, Alina Ghica, spune că una din cele mai importante realizări a anului 2012 este reorganizarea Inspecției Judiciare ca instituție autonomă. „Avem o inspecție care la momentul acesta funcționează bine pentru că are un management bun și o organizare bună”, a declarat Alina Ghica.

Alina Ghica spune că anul 2012 a arătat că independența justiției s-a aflat „pe un fir foarte foarte subțire”. „Prin acțiunile noastre și luările noastre de poziție am arătat că Justiția este o putere în stat și că așa trebuie să fie. Altfel ne putem trezi că avem soluții în instanțe care vin din alte părți decât din sălile de judecată”, a declarat Alina Ghica.

„Este strict atributul ministrul ca să meargă înainte cu procedura”

Despre numirile la DNA și Parchetul General transmise către președinție de cătra ministrul Justiției în ciuda faptului că secția de procurori a CSM a emis un aviz negativ, Alina Ghica a explicat că este o etapă procedurală. „Este o etapă normală. Cred însă că interviul din cadrul secției de procurori a CSM a fost relevant. Acest interviu a fost transpus într-o hotărâre a secției în care s-a explicat de ce avizul a fost negativ. Este strict atributul ministrul ca să meargă înainte cu procedura. Președintele pe baza hotărârii secției și a propunerii ministrului va decide în final”, a explicat Alina Ghica.

„Procurorul general și șeful DNA să fie propunși de CSM”

Una din controversele din sistemul judiciar este legată de cine să numească șeful DNA și procurorul general. Acum procedura aplicată a fost ca ministrul Justiției să selecteze și să propună, CSM să emită un aviz consultativ, iar președintele să semneze sau nu decretele de numire. Opțiunea oficiala a CSM este ca procurorul general și șeful DNA să fie selectați și propuși de către CSM, iar președintele doar să semneze decretele de numire. „Ca magistrat cred că prin simetrie cu președintele ICCJ și a președinților de secție din cadrul ICCJ și procurorul general și procurorul șef al DNA trebuie să fie numiți la propunerea CSM. Aici însă se impune modificarea legislativă. Plenul CSM a adoptat o hotărâre care spune exact asta că procurorul general și șeful DNA să fie numiți la propunerea CSM”, a mai declarat Alina Ghica

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
A dat Bacalaureatul, însă moartea l-a luat la scurt timp după. Un tânăr de 18...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Este INTERZIS prin lege pentru șoferii care intră în țară. Nu poți circula dacă ai...
Scandalul testelor antidrog. Condițiile în care șoferii pot primi permisul înapoi
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată la nivel global
×